Hva er tanngnissing?

Tanngnissing, eller «Bruxisme» som det heter på fagspråket, er en svært vanlig tilstand hvor man gnisser tennene mot hverandre. Dette skjer som oftest mens man sover, men enkelte gnisser tenner også i stressende/anspente situasjoner. Man tror at mellom 10-25 prosent av landets befolkning sliter med tanngnissing.

Enkelte gnisser tennene så hardt mens de sover at de skaper problemer for nattesøvnen, spesielt for de man sover med. Deler man ikke seng med noen er sjansen derfor stor for at gnissingen ikke blir oppdaget før problemene har blitt alvorlige.

Symptomer

De fleste som gnisser tenner gjør det i søvne og aner derfor ikke hva de driver med. Typiske symptomer på tanngnissing er hodepine når du våkner, tenner som ikke tåler mye før det gjør vondt, eller jevnlig migrene. Hvis man gnisser tenner i våken tilstand er det lettere å legge merke til det, samtidig som du kan se at kantene på tennene blir slitte. Kjeven kan også bli slitt og lage «klikkelyder» ved bevegelse.

Behandling av problemet

Tanngnissing er ofte kombinert med stress, dårlig livsstil og tilsvarende. Hvis førstnevnte skulle være årsaken, kan man begynne med øvelser for å lære seg å ikke stresse. Å minske forbruket av tobakk, kaffe eller alkohol kan også være med på å hjelpe. Enkelte vil finne mye hjelp i en beskytter for tennene, som man kan kjøpe på apoteket eller få tannlegen til å spesialtilpasse en etter ditt bitt.

Videre anbefales det at man tar hyppige kontroller hos tannlegen for å få sjikt med problemet. Enkelte må til behandling hos psykolog for å bli kvitt stressproblemene, og da vil ofte tanngnissingen følge med. Hos legen din kan du også få medisin som virker muskelavslappende som kan brukes i ekstreme tilfeller.

I sjeldnere tilfeller er det tannstillingen som er problemet. Da kan det være nødvendig med regulering eller tilsvarende for å rette opp i tannstillingen. Hvis problemet har begynt etter at du startet på noen nye medisiner, kan dette være årsaken til gnissingen. Da anbefales det at du tar turen til legen og prøver ut noen andre, tilsvarende medisiner.

Nå har også snorestopper kommet på markedet, et produkt som både stopper snorking samt stopper tanngnissing.

Post Navigation